BHDRGRFT

10/recent/ticker-posts

ŞİHABETTİN KARAFİ KİMDİR?

EN ÇETİN PROBLEMLERİN İÇİNDEN ÇIKABİLEN FİZİKÇİ

  Orta çağın  en büyük fizikçi ve hukukçularından Kahireli bilgindir.Daha çok optikle ilgili soruları cevaplandırmakla tanınan Şihabeddin, zamanın tabiat ilimlerini çok iyi bilirdi. Müslümanlara ve ilme hayran, bu halinden dolayı kilisenin iki defa afarozuna uğrayan Frank kralı Fredrik Avrupa’da hitap edebilecek ilim adamı bulamaz. İslam  ülkelerindeki alimlere devamlı sorular yöneltirdi. İşte Şihabeddin Karafi bu tip sorulara ikna edici cevaplar vermekle ün salmıştır.

  Karafi bu husustaki kanaatlerini şu şekilde dile getirir: “Sicilya’daki  Frankların kralı Fredrik, Sultan Kamil’in devrinde Müslümanları denemek için yetmiş güç soru sormuştu. Frank kralı, son derece bilgili ve akıllı bir şahıstı. Ona verilen cevaplardan birkaçını duydum. Fakat hepsini bilmiyorum. O sırada bu sualleri cevaplandırabilecek ve yetişecek cevapları kontrol edebilecek sayısız zeki ve bilgili alimler vardı. Bizzat görgüye dayanarak öğrendiğim elli soruyu bu kitapta topladım.

 Karafi’nin cevaplandırdığı elli meseleden optikle ilgili üç soruyu bizzat Fredrik hazıkrladı:

Optikle ilgili üç soru şunlardı:

1} Kürek, mızrak ve bunlara benzer dik cisimlerin bir parçası suya dalınca, neden suyun üst yüzüne doğru kıvrılmış görünürler?

2} Güneydeki kurak çöllerde Güneşe yükselen herhangi bir rutubet bulunmadığı halde, Süheyl yıldızı doğarken en yüksek noktasındaki durumuna göre neden daha büyük görünür?

3} Görüntünün dimağa yükseldiği sırada, gözün dışında hiçbir şey bulunmadığı, göz tamamen sağlam olduğu halde niçin sanki gözün dışındaki sinek veya sivrisinekler uçuyormuş gibi göz perdesinde siyah iplikler uçuşmaya başlar? Gözbebeğine yakın iken görünebilen bir cisim, gözbebeğine bitişince görünmemektedir?

  Modern ilmin meseleleri arasında yer alan bu tip sorulara Karafi ilmi açıdan cevaplar veriyor ve Fredik’in dikkatini çekiyordu. Karafi ve ona benzer ilim adamları İslam dünyasında ilmin ne derece ilerlediğinin en açık örnekleri arasında yer almaktadır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar