BHDRGRFT

10/recent/ticker-posts

SEYDİ ALİ REİS

Eserleriyle tanınan ünlü denizci ve büyük bilginlerimizdendir.

Hayatı:

Sinoplu denizci bir ailenin oğludur. Gençliğindeyken iyi bir öğrenim gördü. Denizcilikle ilgili bilgileri daha küçük yaştayken öğrendi. Matematik, fizik ve astronomiye meraklıydı. Arapça ve Farsça dillerini tahsil etti.

Dedesi ve babasının denizci oluşu eğilimini o tarafa yöneltti. 1522’de Rodos seferine katıldı. Barbaros Hayreddin’in emrinde bir çok deniz seferlerine çıktı. Batı Akdeniz bölgesini çok iyi öğrendi. İsmi Preveze deniz savaşıdan sonra duyulmaya başlandı.

Kaptan- derya Sinan ve Turgut Paşaların komutanlığıyla gerçekleştirilen Trablusgarp fethinde bulundu. Tershane kethüdası olarak görev yaptığında bir deniz harekatında bağımsız bir komutan olarak vazıfe yapmadı. Basra’daki donanmayı Süveyş’e getirmek için Hind kaptanı tayin edildi. (1553)

Aynı yolda Portekizlilerle karşılaştı. Onlarla savaşma zorunda kaldı. Bu arada büyük bi fırtına yakalandı. Gemileri kurtarmak için Hindistan’a geçti. Elinde kalan harap gemilerle Süveyş’i geçme imkanı olmadığı için gemşleri sattı, parasını İstanbul’a gönderdi. Kendisi de Hindistan, Afganistan, Türkistan, Azerbeycan ve İran kara yoluyla 3 yıl 7 ay süren bir yolculuktan sonra İstanbul’a vardı. Seyahati esnasında bir çok hükümdarları gördü, başından geçen olayları Mir’atül Memalik adıyla kaleme aldı.

Başından geçen olaylar kendisini aştığı için donanmasının mahvoluşundan sorumlu tutulmadı. Aksine önce müteferrika ( padişah, sadrazam ve vezirlerin  emirlerini götüren kimse) daha sonra da Dıyarbakır tımar deftardarı yapıldı. Bir müddet Şehzade Selim’in hizmetinde çalıştı. Galata hassa gemi reislerinden oldu. 1562 yılında İstanbul’da vefat etti.

Eserleri:

Mir’atül Memalik(ülkeler aynası) : Seyahatname niteliğinde ilmi bir eserdir. Geçtiği memleketleri, görüşüp konuştuğu kişileri ve başından geçen hadiselri içine almaktadır. Eserde çoğrafya açısından herhangi bir bilgi verilmemektedir. Sadece ülkelerin iç durumları anlatılmaktadır. Kitabı seyahat dönüşü Kanuni Sultan Süleyman’a takdim eden Seydi Ali Reis mükafat olarak 80 akçe maaşla müteferrikalığa, daha sonra da Diyarbakır tımar defterdarlığına tayin edilmiştir. Mir’atül Memalik’i Von Diez Almancaya, bu tercümeyi de  Morris Fransızcaya, nihayet A.Vambery İngilizceye çevirmiştir.

2.Muhit: Seydi Ali Reis’in 1554’te kaleme aldığı, daha doğrusu eski eserlerden toplama suretiyle. Bazı özel gözlem ve tecrübelerini de katarak meydana getirdiği bir eserdir.  Eserin uzun adı Kitab’ül Muhit Fi İlmi’l Eflak ve’l Ebhur: Deniz ve karaların bilgisini ihata eden kitaptır.

 


Yorum Gönder

0 Yorumlar