BHDRGRFT

10/recent/ticker-posts

ÖMER HAYYAM KİMDİR?

Selçuklu devrinin tanınmış alim ve şairlerindendir.Şiirlerinde mahlas olarak hayyam (çadırcı) lakabını kullandı ve bu lakapla meşhur oldu.

Doğum tarihi bilinmemektedir. Horasan'lıdır. Nişabur ve civarında yaşamıştır.

Beyhaki ondan bahsederken, fevkalade bir hafızaya sahip olduğunu, dil, fıkıh, tarih ve kıraat sahasında geniş bilgisi bulunduğunu, matematik, tıp ve diğer akli ilimlerde ise eşsiz olduğunu söyler.

Hazini, Mizanül Hikmesinde terazi konusunda başarılı çalışmaları olduğunu, hatta “el kustas el müstakim” adında bir terazi icat ettiğini bildirir, şeklinin çizer ve nasıl çalıştığını anlatır.

Ömer Hayyam, gerek Melikşahın ve gerekse Karahanlı Hükümdarı Şems’ül Mülük’ün sevgilerini kazandı. İbni Sina’ya talebelik yaptı. Gazali ile irtibat halinde bulundu.

Sultan Melikşah ona rasat aletleri aldı. Uzayı araştırması için bol miktarda para verdi.

Hayyam'ın ilim sahasındaki çalışmaları, uzun zaman şairliğini gölgede bırakacak kadar ileriydi.

Celali takviminin ıslahında görev aldı. Melikşah’ın yeni inşa ettirdiği rasathanede (1074 - 1075) arkadaşlarıyla birlikte İran takviminin düzeltilmesi ve tanziminde çalıştı. Yapılan takvim Avrupa’da 600 sene sonra yapılan Gregorien takviminden çok daha sağlamdı.

Hayyam’ın Cebir hakkındaki kitabı meşhurdur. Bu kitap, sahasında Yunanlıları çok çok geride bırakmıştır. Kitapta en geniş yer, üç bilinmeyenli denklemlere ayrılmıştır. Eser, 1857 yılında F. Woepcke tarafından tercüme edildi ve Paris’te basıldı. Kitabın Leyden, Paris ve İndia Office’de el yazma nüshaları bulunmaktadır.

CEBİRİ EN YÜKSEK NOKTAYA ULAŞTIRDI

Cebir, gelişmesinin en büyük noktasına ( Batı’da Zeltmacher lakabıyla tanına) Ömer Hayyam’a ulaştı. O cebiri, ilk defa yeniden, Descartes’in alıp yükselttiği seviyeye getirdi.

“Cebirde temel olarak bilinen tarif, kavram ve formüllerin bir kısmı bu ilme ilk kazandıranların başında Ömer Hayyam bulunmaktadır. “

“Ömer Hayyam’ın 11 yüzyıldayken çözümünü gerçekleştirdiği üçüncü derece denklemleri Avrupa ancak 16.yüzyılda yapabilmiştir.”

“Ömer Hayyam zamanında tıp ilmi hastanelerde öğretildiği gibi astronomi de medreselerden çok rasathanelerde tahsil ediliyordu. Zamanın hükümdarı Melikşah büyük paralar sarfederek önce İsfahan’da daha sonra da Bağdat’ta birer rasathane inşa ettirdi. Ömer Hayyam’ı da rasathanede rasat işlerini yürütmek üzere görevlendirdi. İşte Ömer Hayyam Celali takvimini burada hazırladı.” (21 Mart 1079)

 


Yorum Gönder

0 Yorumlar